Mobiililaitteiden markkinat Suomessa ovat murroksessa. Keskeisimpänä tekijän tässä on Nokian matkapuhelintoimintojen myynti Microsoftille ja kilpailevien alustojen tekninen etumatka.

Suomi on ollut pitkään poikkeus mobiililaitteiden markkinoilla ja erityisesti yrityskäytössä Nokian asema on perinteisesti ollut hallitseva. Tämä on korostanut Microsoftin Windows Phone ekosysteemin osuutta Suomen älypuhelinmarkkinoista. Statcounterin mukaan Windows Phonen osuus palveluiden käytössä Suomessa on yli 20% kun se esimerkiksi euroopassa Windows Phonella on alle 4%. Mielenkiintoista tässä on myös se, että Nokialla on vuonna 2013 vielä ollut yli 30% markkinaosuus Suomessa myydyissä matkapuhelinlaitteissa. Windows Phone käyttäjien keskuudessa palveluiden käyttö on vähäisempää kuin muilla matkapuhelinalustoilla. Tämä selittää osaltaan sen miksi kotimaisetkin palvelut usein rakennetaan ensin iOS ja Android ekosysteemeille.

Mobiilikäyttöjärjestelmien markkinaosuudet Suomessa 2011-2013

Lähde: StatCounter 

Onkin mielenkiintoista nähdä mitä kotimaiselle mobiililaitemarkkinoille tapahtuu seuraavan parin vuoden aikana. Tablettien osaltahan tilanne on jo pidempään muistuttanut muuta maailmaa koska Nokia ei ole toistaiseksi julkaissut omaa tablettiaan.

Mitä tästä opimme? No, ainakin sen, että me elämme mielenkiintoisia aikoja mobiilipalveluiden kehittämisen ja mobiililaitteidenhallinnan näkökulmasta. Android ja iOS ovat varmoja veikkauksia lyhyellä aikavälillä, mutta kuka tietää miltä maailma ja markkinat näyttävät muutaman vuoden kuluttua.